- A porcukrot, a vajat, a lisztet, és a vizet összegyúrjuk.
- A tésztát 20 részre osztjuk.
- A kisebb részeket seprű formájúra lapítjuk, és mindegyikbe beleteszünk egy-egy ropit. Egy villa segítségével kialakítjuk a seprű szálait.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.
- Az étcsokit megolvasztjuk, megkenjük a seprűket a nyelüknél, majd megszórjuk színes cukorral.

____________________________________________________________
hozzávalók / 12 adag
A tésztához
- 60 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg méz
- 3 db tojás
- 10 dkg disznózsír
- 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
A cukormázhoz
- 1 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 ek citromlé
- 3 kávéskanál ételfesték
elkészítés
- A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szitáljuk. A mézet a zsírral felolvasztjuk, melegítjük, a tojásokat villával felkeverjük.
- A lisztes keverék közepére öntjük az olvasztott mézet és zsírt, a tojásokat, és összedolgozzuk, lehet géppel is. A tészta egy kicsit ragadni fog, de ez a normális.
- Folcpakkal letakarva hűvös helyen másnapig pihentetjük.
- Másnap lisztezett felületen, jól átgyúrjuk a tésztát (kézzel), hogy szép sima tésztát kapjunk, és távozzon a levegő belőle. Így sülésnél szép sima felületet kapunk.
- A tésztát kb 4 mm vastagra nyújtjuk, és formákkal kiszaggatjuk. Adventi koszorút is lehet készíteni. 1 Nagyobb formát szaggatunk ki, és ehhez a formához kisebb formákat illesztünk. Sütés közben összesülnek!
- A sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztát sütőpapíron jó sütni. Kb 15 perc a sütés, figyeljük, meg ne égjen!
- A cukormázhoz a porcukrot át kell szitálni, a tojásfehérjével és a citromlével jól ki kell keverni, habosítani. A massza jó kemény legyen, de még írható, papíron lehet kipróbálni. A ételfestéket, ha színeset akarunk, akkor a cukormázból elveszünk egy részt, és hozzákeverjük az ételfestéket, ha nagyon folyna a massza, porcukrot kell bele rakni.
- 1 keményebb nejlon zacskóba rakjuk a mázat, és ici-pici lyukat vágunk a zacskó végére, a zacskó tetejét begumizzuk, és lehet írókázni!
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: hőlégkeveréses
- költség: 1000 Ft
- költség egy főre: 83 Ft

____________________________________________________________